Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Update pand hoofdstraat - november 2023

Gepubliceerd op: 09 november 2023

Binnenkort opent er een gloednieuwe Bed & Breakfast in combinatie met zorglogementen in Ferwert. Het prachtige historische pand aan de Hoofdstraat biedt twee kamers voor toeristen en zal daarnaast bestaan uit zeven zorglogementen. Het pand zal verder ingericht worden met een (eet)café waar ontmoeting centraal staat. De bedenker is Svetlana Akolzina uit Leeuwarden. Zij ziet kansen om de activiteiten van haar eigen zorginstelling (Zorgsloperij De Kans) uit te breiden en bovendien de mooie rustgevende regio van Ferwert in een behoefte te voorzien.

“Ferwert is een prachtige plek”, vertelt Svetlana enthousiast. Het dorp is volgens haar een ideale plek om haar nieuwe concept uit te rollen. “Niet alleen komen er heel veel toeristen naar- en langs Ferwert, het is ook voor de inwoners echt een aanwinst”, legt Svetlana uit. “Naast Eetcafé ‘t Hoekje, die het geweldig doen in Ferwert, zijn er maar weinig plekken waar je elkaar kunt ontmoeten. Wij willen een plek zijn die toeristen en inwoners bij elkaar brengt. Daarnaast kunnen mensen die in de zorglogementen verblijven, zich heel mooi mengen met het publiek. Misschien kunnen zij gezellig aanschuiven, mensen van thee en koffie voorzien of bijvoorbeeld nuttige werkzaamheden verrichten, zoals helpen met het schoonmaken van de slaapkamers. Daarin zie ik heel veel mooie combinaties die mogelijk zijn.” 

Van- en voor de omgeving

 Op dit moment wordt er door MeBo Bouw uit Dokkum en CESARE (Interieuratelier uit Metslawier) hard gewerkt aan de laatste loodjes van het gebouw. Een bijzondere onderneming, want er is veel werk verzet om het historische gebouw op te knappen. “We hebben heel veel hulp gekregen om het allemaal te realiseren. Dorpsbelangen Ferwert Hegebeintum en lokale ondernemers hebben ons voorzien van allerlei nuttige informatie, maar ook zijn we geholpen bij het opknappen van het pand. We hebben subsidies gekregen vanwege de bestemming van het pand, daar zijn we heel dankbaar voor. Ook zoeken we de samenwerking met (lokale) ondernemers. Mensen kunnen bijvoorbeeld producten bij ons komen aanbieden, zoals kaas en eieren. Bovendien komt er ook een Escape Room die een spel zal aanbieden die past binnen ons thema. Dat zijn hele leuke dingen.” 

Oude elementen opnieuw verwerkt

Vele aspecten vanuit het verleden worden in de Bed & Breakfast verwerkt. “We willen de historie van dit vijftiende eeuw pand in stand houden”, vertelt Svetlana enthousiast. “Het is vroeger een bierbrouwerij, kroeg en herberg geweest. Daarom richten we de Bed & Breakfast en logementen in als een herberg/boerderij waar mensen samen kunnen komen en overnachten. Je zult zien dat het pand niet alleen een gezellige samenkomst is, maar echt een belevenis waarbij je iets leert over de bijzondere geschiedenis van Ferwert”, legt Liza uit. 

Een ervaring

De foto’s lichten alvast een tipje van de sluier op. Prachtige muurschilderingen en oude elementen die terugkomen in de herberg. “We hebben uit laten zoeken hoe oud het hout exact is en die elementen laten we overal terugkomen. Deze combineren we als het ware met een moderne stijl en dat ziet er echt fantastisch uit. Voor de rest wil ik nog niet te veel prijsgeven, want ik wil graag dat mensen het komen ervaren”, lacht Svetlana. 

Binnenkort open

Die ervaring is binnenkort mogelijk, want dan openen de B&B, zorglogementen en het eetcafé haar deuren. “We kunnen niet wachten”, stellen beide dames enthousiast. “Maar we kunnen nog goed mensen gebruiken die willen helpen om de B&B en zorglogementen tot een succes te maken. We zijn nog op zoek naar een multifunctionele duizendpoot die het (eet) café wil runnen, vrijwilligers die iets kunnen vertellen over het dorp (gastheer/vrouw) en mensen uit de zorg die willen helpen bij de zorglogementen.’’ De naam van de Bed & Breakfast zal zeer binnenkort ook bekend worden!

Bron: Rondomvandaag.nl