Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Kunst, cultuur en historie in Ferwert zomer 2024

Gepubliceerd op: 27 juni 2024

Komende zomer is kunst, cultuur en historie weer hét toverwoord voor Ferwert. Dorpsbelangen Ferwert Hegebeintum organiseert wederom met Liesbeth Sijtsma van Outdoor Mozaīek Gallery en Tsjerkepaad een unieke combinatie van dit alles. Tijdens het Tsjerkepaad openen meer dan 250 Friese kerken hun deuren en dus ook in Ferwert. Gedurende een aantal van deze open dagen zullen er exposities worden georganiseerd in het koor van de Sint Martinuskerk in Ferwert. Deze gevarieerde exposities vinden plaats op zaterdag 6 en 20 juli, 3, 17 en 31 augustus en 14 september 2024 tussen 11:00 tot 17:00 uur waarbij de kunstenaars zelf aanwezig zullen zijn.

Op diezelfde zaterdagen is het ook mogelijk aan een rondleiding deel te nemen door de historische kern van Ferwert. Startijd hiervan is 14:00 uur vanaf het Vrijhof. Een groep enthousiaste vrijwilligers zal bij toerbeurt een rondleiding van ca. 1 uur verzorgen op en rondom het Vrijhof voor toeristen en belangstellenden. Was u altijd al nieuwsgierig naar de rijke historie van Ferwert? De gidsen weten veel over de geschiedenis te vertellen; zo ook boeiende verhalen en leuke anekdotes die u vast nog niet kent! Voor meer nieuws hierover verwijzen wij u naar de website ferwertonline.nl, Facebook en Instagram. Vooraf en nadien kunt u in het kader van Tsjerkepaad de Sint Martinuskerk bezoeken en elke veertien dagen het werk van andere kunstenaars bewonderen.

6 juli 2024

Froukje Jorritsma is woonachtig in Oenkerk en is ongeveer zeventien jaar geleden begonnen met beeldhouwen. Al gauw bleek dat zij meer zag in het opbouwen van iets dan in uithakken. Hierna heeft zij verschillende cursussen gevolgd en verschillende technieken geleerd. Voor Froukje werd het een passie en inmiddels geeft zij workshops en exposeert zij regelmatig.

“Als je lichaam niet wil, kan je hoofd wel op z’n kop gaan staan” tot deze conclusie kwam Anke Schaap (43, autodidact) nadat ze op achttienjarige leeftijd ziek bleek en een rem op alles kwam waarvan ze dacht te dromen. Het was een begin van een jarenlange weg van fysieke afhankelijkheid. Tegelijkertijd ging voor haar een binnenwereld steeds verder open. Er bleek informatie op een plek buiten het fysieke, een plek waar Anke wel energie voor had.  Anke is gaan schilderen doordat ze al haar tijd in bed en in haar kamer doorbracht. Intuitief koos ze beelden – gezichten en emoties, het verhaal achter de ogen – en gaf ze deze vorm. Later zag ze pas dat het eigenlijk zelfportretten zijn in een andere gedaante. Anke wil tijdens deze expositie laten zien dat ontwikkeling niet alleen ontstaat door iets heel veel te doen maar dat het een reflectie kan zijn van het verruimen van het bewustzijn. Het is een inzicht waar vanuit haar vormgeving ontstaat.

20 juli 2024

Pieteke de Boer maakt met de hand geknipte collages welke ze intuïtief bij elkaar zoekt, knipt en plakt. Op deze manier ontstaat een andere en nieuwe wereld die sprookjesachtig en verrassend is. Pieteke schrijft ook poëzie voor groot en klein. In mei 2024 kwam haar eerste bundel Fryske gedichten met begrijpelijke teksten over verlies, rouw en troost uit: “Oantinken”.

Op zaterdag 20 juli 2024 exposeert beeldend kunstenaar Janet Plantinga tijdens Tsjerkepaad haar nieuwste werken in de Sint-Martinuskerk in Ferwert.
In haar schilderijen en tekeningen verwerkt zij haar persoonlijke verhaal en haar liefde voor de natuur. "Ik probeer in mijn werk emoties te vangen, zowel in landschappen als portretten. Soms gaat dat over de rust en ruimte die het Bildtse landschap om mij heen mij brengt, soms juist over het loslaten van heftige gevoelens en gebeurtenissen”.
Janet maakt ter plekke kleine kunstwerkjes voor u.

3 augustus 2024

Jutvogels, de laatste wadgasten? Jacintha van Beveren (socioloog, fotograaf,  jutvogelmaker en woonachtig te Wierum) wandelt dagelijks langs het wad. Ze vindt daar allerlei spullen die er niet thuishoren. Van wensballonnen tot handschoenen, van pennen, aanstekers, stukken metaal, slippers, schoenen, speelgoed tot mondkapjes en heel veel glas en visdraad. Op een dag in januari 2017 besloot ze van al het materiaal dat de zee teruggeeft jutvogels te maken: "Als ik dagelijks een jutvogel maak, red ik daarmee echte vogels van de verstikkings- of verdrinkingsdood en voorkom ik dat jutvogels de laatste wadgasten worden.” Ze geeft ook workshops aan kinderen, die het meestal heerlijk vinden om met het materiaal te knutselen, terwijl ze leren wat er allemaal zoal in de zee verdwijnt en wijselijk door de zee weer aan ons wordt teruggegeven.

 

Rita Bakhuijsen (Amsterdam) is woonachtig in Warfstermolen. Als kind tekende en kleurde ze alles vol: na de schets- en kleurboeken kwamen het behang en de deuren aan de beurt! Toch heeft ze pas in 2004 in de avonduren de academie gevolgd en in ze in 2009 afgestudeerd. Ze is lid van een aantal kunstenaarsverenigingen en exposeerde op vele plaatsen in binnen- en buitenland. Haar werk is veelzijdig, van flora en fauna tot (zelf)portretten en stillevens tot maatschappelijk geëngageerd. Haar materiaalkeuze is Rembrandt-olieverf op linnen of paneel.

17 augustus 2024

Pieter Lambrechtsen (Haarlem 1948) is van Nederlands-Schotse komaf en groeide op tussen twee culturen. Aanvankelijk gericht op techniek koos hij voor een studie architectuur in Delft. Echter het theater trok en hij stapte over naar een theateropleiding in Londen. Pieter werkte als acteur en vertaler. In 2001 startte hij met tekenen en schilderen. Hij kreeg les van kunstenaars Pieter Kooistra en Gea Zwart en volgde zijn opleiding aan de Vrije Academie De Leeuwen Burgh in Amsterdam. In 2017 verhuisde Pieter naar het Noorden en kwam terecht aan de Friese waddenkust in Ljussens (Lioessens). Hij vervolgde zijn lessen bij Hetty Combs in Dokkum. Via haar kwam hij in aanraking met de stichting Oerbosk fan de Takomst. Pieter werkt daarbinnen aan diverse Land Art-projecten. Zowel hierin als in zijn schilderwerk volgt hij zijn intuïtie. De focus ligt daarbij op de zoektocht naar diepere betekenissen en verbindingen.

“Een verbeelding van het denken: van steen tot beeld”. Gryt Nicolay kon niet stil zitten na haar pensionering na een werkzaam leven in de zorg waarvan de laatste jaren in Stiens als wijkverpleegkundige. Gryt voelde haar nog te actief voor de thee-, lees- of kaartclubjes. Bij toeval volgde zij een cursus beeldhouwen bij Margot Tubben en daarna een cursus bij Herma Bovenkerk. Toen kwam de verbeelding aan de macht. Haar zorgzame handen aan het bed werden creatieve handen om een steen. Gryt weet nog precies wat haar de eerste keer beviel. “Dat was het onverwachte vormgeven aan een ruw brok steen. Eerst beitelen, hameren, schuren en slijpen en dan de verandering; steen wordt beeld. Het ontstaat onder je handen als verbeelding van je denken. Daarna de bijna rituele beeldwassing met nog een verassing. Het beeld, jouw geesteskind, gaat pronken met onverwachte kleuren. Je bent zo trots als een pauw”.

31 augustus 2024

Bob de Boer (Koarnjum) beoefent naast muziek al jarenlang een andere passie namelijk die van de fotografie. Zijn onderwerpen zijn uiteenlopend van kunst tot portretten, natuur, pop en de zogenaamde urban-photography. De werken zijn uitvergroot afgebeeld op onder andere geborsteld aluminium wat een bijzondere indruk en weergave geeft vanwege het licht dat op deze foto’s valt. Bob gebruikt nooit kunstlicht maar tovert met het bestaande licht. Ook dat geeft een opmerkelijk resultaat zeker bij de portretten. Bob heeft een media-achtergrond. Hij is jarenlang werkzaam geweest als geluidsman, video-editor en muziekspecialist bij verschillende Nederlandse omroepen. In Koarnjum runt hij al jarenlang een succesvol huiskamertheater onder de noemer ‘Concerts and More @ De Wier’.

Jan Hendrik Woudstra uit Dokkum heeft voor de zesde keer een gedichtenbundel gepubliceerd: ‘Levensadem’. Jan Hendrik leest tijdens de bijeenkomst een aantal gedichten uit ‘Levensadem’ en u kunt hem ontmoeten en deze of vorige bundels kopen. In het boek is ook een familieverhaal opgenomen. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Jan Modderman werd vermoord. Het verhaal gaat dat hij de overgrootvader is van Jan Hendrik. Tijdens het schrijven van dit familieverhaal waren er ontwikkelingen die na honderd jaar antwoorden geven op bepaalde vragen. Jan Hendrik staat met één been in de Bildtse klei en met het andere been in de Friese Wouden. Zijn roots gaan een weg in de gedichten en zoeken balans. Veelkleurig is zijn blik op het leven. Zijn gedichten ontstaan vanuit een scherpzinnige opmerkzaamheid over alledaagse zaken; hoop, heimwee en verwachting en ook mijmeringen over het geloof en de natuur. Enkele gedichten in het Fries geven het totale palet een extra dimensie.

14 september 2024

Wopke van der Heide (1945) is geboren in Britsum en woont in Hijum. Wopke exposeert regelmatig in Friesland maar ook in de provincies Groningen en Noord-Holland heeft hij exposities gehad. Wopke werkt meestal met olieverf en een enkele keer met acryl.  In zijn schilderijen herkent men zijn grote passie voor de natuur. Hij schildert voornamelijk landschappen maar soms ook dieren en bloemen.  Alhoewel het gaat om schilderijen komt toch de tekenaar in Wopke naar voren. De schilderijen zijn gedetailleerd en verfijnd.  Het kleurgebruik is helder en men ziet een sterk contrast tussen licht en donker.  Daardoor ontstaat een sfeervol en harmonieus beeld. Je ziet dat deze schilder een groot observatievermogen heeft en zeer geduldig en gedreven te werk gaat. Het werk krijgt extra cachet door de fraaie lijsten. Ook heeft hij ovale schilderijen gemaakt en heel bijzonder zijn de werken op schaaldelen (afval van een houtzagerij)

Zangdocent Ellen Bakker werkt behalve met stemmen ook graag met haar handen en ontdekte tijdens een workshop op Ameland in 2016 dat ze haar creativiteit helemaal kon uitleven op klei en op de Japanse raku-stooktechniek. Als Ellen met klei bezig is dan is er niets anders in haar hoofd dan dat. Vandaar dat ze werkt onder de naam Kleibrein. De natuur en vooral het Wad zijn haar grote inspiratiebronnen maar ook gebeurtenissen in de maatschappij en soms zelfs het weer dwingen de klei onder haar handen in vorm. Ze bouwt en boetseert haar werk in Ternaard waar ze naast zangles ook verschillende maak- en stookworkshops geeft.

Werken van alle deelnemende kunstenaars