Exposities: tentoonstelling ‘Lugtigheden’ textiele werken van Gerry van der Lugt
Datum: vanaf 1 mei t/m 30 juni 2019

Over het werk van GERRY VAN DER LUGT-PHAFF uit Dokkum:
Ruim 35 jaar geleden is ze begonnen met quilten. Een quilt is van oorsprong een siersprei, gemaakt van allemaal kleine lapjes die aan elkaar gezet worden volgens min of meer vaststaande patronen. Gerry volgde veel cursussen en workshops, voornamelijk bij de Bond van Plattelandsvrouwen (tegenwoordig Vrouwen van Nu) en het Quiltersgilde. Een traditionele quilt bestaat 3 lagen, die met elkaar verbonden worden door kleine rijgsteekjes met de hand door alle lagen heen (dit wordt ook wel doorpitten genoemd).
Tegenwoordig worden veel quilts machinaal doorgepit, wat nog niet zo makkelijk is als het lijkt. Quilts worden ook vaak voor de sier aan de muur gehangen. Nadat zowat haar hele familie was voorzien van een quilt voor op hun bed, begon ze uit te zien naar andere textiele werkvormen.
Ze werd lid van een “Duikvluchtgroep” (in Groningen) en leerde daar vrijer met materiaal om te gaan en haar eigen duikvlucht te maken, d.w.z. haar eigen ideeën in stof (of ander materiaal) om te zetten. Ook is ze lid van de groep “Kleurrijk” (in Oppenhuizen), op deze groep leren ze van elkaar allerlei nieuwe technieken. Zodoende blijft er steeds inspiratie om tot nieuwe werkstukken te komen.

Nog steeds bestaan haar meeste werkstukken uit 3 lagen, die bijna altijd met de naaimachine doorgepit en versierd worden. Naast textiel gebruikt ze ook wel papier, voile, tule en eigenlijk alles wat genaaid kan worden. Vaak zult u op haar werk ergens een groter of kleiner fietsje zien, ze heb geen auto en al zo’n twintig jaar maakt ze met haar man fietsvakanties. Het fietsje hoort dus echt bij hen. Ze houdt er erg van om oude materialen weer nieuw leven in te blazen, zo ontstaan de diverse collages.
Gerry's lijsten haalt ze meestal in kringloopwinkels, want wat nog bruikbaar is gunt ze een tweede leven. Haar werk is o.a. tentoongesteld tijdens het grote quiltfestival in Noordoost Groningen (kerk Stitswerd, kerk Rottum), tijdens Kerkepad in Blija en in zorgcentrum de Waadwente in Dokkum.

Bent u al nieuwsgierig geworden? Kom gerust even langs in het Bezoekerscentrum te Hegebeintum.
De entree is gratis en de koffie vers.

expositie mei 1 expositie mei 2

Locatie: Bezoekerscentrum “Terp Hegebeintum”
Plaats: Hegebeintum
Pypkedyk 4, 9173 GC
Tel. 0518-411783
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I: www.hegebeintum.info 
Openingstijden: di. - zo. 13.00 – 17.00 uur
Vanaf april: ma. – za. 10.00 – 17.00 Zon- en feestdagen 12.00 – 17.00 uur


0
0
0
s2smodern