Op 5 juli viert Ferwert de Zilte Elfwegentocht; Friese en Zeeuwse zilt kenners ontmoeten elkaar op het Vrijhof. Maar ook de rest van Friesland is uitgenodigd om te komen kennismaken met verzilting. Verzilting is een gevolg van klimaatverandering waar zowel Friesland als Zeeland mee kampen.
Programma

10 uur: welkom

Vanaf 10.15: demonstraties en fiets-excursies naar zilte natuur en landerijen die te maken hebben met verzilting. Studenten en experts gaan met groepen op zoek naar zoute natuur, eetbare planten en de plekken met meest zoute water in het poldergebied. Boeren vertellen hun verhalen over duurzaam telen in verziltende grond met aandacht voor de natuur. Op het Vrijhof zijn kramen opgesteld waarin door experts en studenten het verhaal van verzilting en zilte producten wordt verteld.
elfwegentocht

Vanaf 12 uur: proeverij op het Vrijhof.

Vanaf 14 uur worden de Zeeuwen in Ferwert verwacht. Gedeputeerde Johannes Kramer en bestuurder Marian Jager van het Wetterskip gaan de Zeeuwen op een toepasselijke plek op de Waddendijk bij Ferwert ontvangen. Op het Vrijhof is er een kookwedstrijd tussen Zeeuwse en Friese studenten.

16:00: vertrek laatste excursie en sluiting openbare programma.

Vanaf 17.00-20.00 krijgt de Zeeuwse delegatie een rondleiding over de kwelder en een Zilte maaltijd voorgeschoteld.

’s Avonds zendt de NOS de hoogtepunten van deze zilte dag uit. Op Omrop Fryslân zijn gedurende de dag interessante zilte verhalen te beluisteren.
0
0
0
s2smodern