Bron: Leeuwarder Courant
Het Waddenfonds steekt geldt in een nieuw terpinformatiecentrum in Hegebeintum, de Sense of Place-pier van Wierum en boomaanplant.

Friesland krijgt een flink deel van de 4 miljoen die het fonds dinsdag vrijgaf voor tien projecten in het waddengebied. De 4 miljoen trekt nog eens 6,2 miljoen euro los van andere geldschieters.

'De aanhouder wint'
Voor Hegebeintum gaat het om 5 ton. Met bijdragen uit particuliere fondsen en geld van de provincie komt de begroting van ongeveer 8,5 ton nu rond, zegt projectleider Johan Tigchelaar. Het nieuwe centrum krijgt een verdieping meer dan het oude. Ook de openbare ruimte wordt opgeknapt en de bewegwijzering verbeterd. ,,De aanhouder wint’’, zegt Tigchelaar. ,,Het was onze derde aanvraag.’’ De bouw start voorjaar 2020, de deuren gaan naar verwachting begin 2021 open.

Joop Mulder van Sense of Place is blij met de afgrond 476.000 voor een 330 meter lange pier bij Wierum in de Waddenzee. Hij had al 390.000 euro van het Gieskus-Strijbis Fonds in Wassenaar.

Overige projecten
Met nog een paar andere bijdragen erbij heeft hij de financiering van krap 1 miljoen euro op orde, maar hij heeft nog wel een vergunning van Rijkswaterstaat nodig, zo laat hij weten. De pier van Wierum is er om mensen het wad te laten beleven en ter bescherming van een kwetsbare kwelder. Het is een van de projecten van Sense of Place, een van de iconen van LF2018.

Het Waddenfonds steekt daarnaast 495.000 euro in de herbouw van een korenmolen op Vlieland.

Verder komt er geld voor de plant van 2700 bomen in kustgemeenten in de provincies Friesland en Groningen. De Iepenwacht krijgt daar 443.000 euro voor.

Voor verduurzaming van de energievoorziening van toeristische verblijfsplaatsen op Terschelling komt 268.000 beschikbaar.

Atze Jan de Vries
Verslaggever politiek en bestuur, commentator.
hegebeintum waddenfonds
Kerkje van Hegebeintum. FOTO ARCHIEF DVHN/KEES VAN DE VEEN.
0
0
0
s2smodern