Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Groenrenovaties Ferwert voorjaar 2019

Gepubliceerd op: 25 januari 2019

Van de gemeente Noardeast-Fryslân kreeg het DBFH bericht dat het komende voorjaar groenrenovaties plaats zullen vinden.

De laan met essen aan de Hegebeintumerdyk word gerooid en vervangen door een nieuwe laan met bomen. Ook worden de sierkersen in de groenstrook in de Feytsmastraat vervangen door nieuwe exemplaren. Tevens wordt het heestervak op de kruising van de Hegebeintumerdyk en Burgemeester Esselinkstraat gerooid. 

Hegebeintumerdyk:     

Alle essen worden gerooid en vervangen door 55 elzen, 5 populieren en 2 lindebomen. Het heestervak wordt vervangen door een gedeelte gras en het andere deel word opnieuw ingeplant met nieuwe heesters. Tevens zal de grond worden vervangen door nieuwe grond waar de heesters in worden geplant.
groenrenovatie Hegebeintumerdyk

Feytsmastraat:                

De bestaande sierkersen worden vervangen door nieuwe exemplaren.
groenrenovatie Feytsmastraat

DBFH heeft contact gehad met de gemeente betreffende de motivatie van deze kap. Er is aangegeven door de gemeente dat de essen aan de Hegebeintumerdyk voor een groot gedeelte zijn geïnfecteerd  door de essentaksterfte. Daarnaast zitten deze  bomen in de eindfase  en is er om werktechnische reden gekozen om alles in 1 keer aan te pakken. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat er weer een nieuwe laanstructuur word aangelegd. Er is gekozen voor de  els “Alnus glutinosa” omdat deze boom hier landschappelijk past (inheemse soort) en weinig last heeft van ziekten. Daarnaast kan de boom over (zee) wind en over kleigrond.

De sierkersen in de Feytsmastraat zijn veelal oude exemplaren die niet meer vitaal zijn: de groei is niet meer goed. Daarom is hier ook gekozen om alle bomen in 1 keer te vervangen door nieuwe exemplaren: Prunus serrulata ‘Kanzan’. Er is aangegeven door de gemeente dat er wordt gekozen voor een grotere maat boom: maat 16-18 met een draadkluit. Voordeel hiervan is dat er meteen al een grotere boom staat en door de keuze van een draadkluit is de kans veel groter dat de boom in 1x aanslaat. De plantgaten worden voorzien van goede grond zodat de bomen een juiste start hebben. De bomen worden betrokken van een geselecteerde kweker:  ‘Noordplant’. Daarnaast heeft de aannemer een jaar een onderhoudsverplichting: de zorg voor de bomen zoals bijvoorbeeld water geven.

Mochten er toch nog vragen zijn ontstaan dan kunt u zelf contact opnemen met de heer De Jong via de gemeente Noardeast-Fryslân op nummer 0519-298888