Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

De waddenwandeltocht commissie van DBFH organiseert een verbindingstocht yn Noard East Fryslân!

Gepubliceerd op: 18 januari 2023

Wilt u de buren leren kennen in Noardeast-Fryslan? De meeste mensen kennen Dokkum en Kollum als grotere kernen van de gemeente nog wel, maar weet u wat er achter Dokkum ligt? Heeft u de Grutte Earen bij Burum al eens van dichtbij bewonderd? Heeft u al eens op de hoogste en mooiste terp van Fryslân (Hegebeintum) gestaan? En weet u hoe mooi Ferwert, Munnekezijl, Ginnum of Aldwâld zijn? 

Leer de buren kennen, leer de Noardeasters kennen!

Wij geven u 16, 26 of 42 km de ruimte om het mooiste van Noardeast-Fryslân te ontdekken. We ontmoeten elkaar, komen elkaar tegen, wandelen samen en ontdekken al pratend het andere Noardeast-Fryslan. Wandelgroep: “Fan Terp nei Syl”  zal op zaterdag 16 september dit jaar eenmalig de ‘Fan Terp nei Syl rintocht’ door de gemeente Noardeast-Fryslan organiseren.

Wie zijn “Fan Terp nei Syl”? De organisatie is samengesteld uit enthousiastelingen uit Ferwert (Terp) en Munnekezijl (Syl). Ferwert: Froukje Grijpstra, Hanneke Jouta, Bauke Hoogland, Aafje Reitsma en Tineke Jellema. Munnekezijl: Jeroen Elfrink, Annette van Dam, Peter den Heyer, Lianne de Lange, Paul Brouwer, Mieke  IJedema en Jan Roelof Buruma.

De organisatie wil er een verbindingstocht van maken. De nieuwe gemeente is wel erg groot, de kleine dorpjes zijn talrijk en de bezienswaardigheden bezienswaardig. Hoog tijd om Noardeast te leren kennen. De rintocht kent drie afstanden, drie startplaatsen en twee finishplekken. De wandelaars zullen met bussen naar de drie startplekken worden gebracht (Ferwert, Dokkum, Munnekezijl) om van daaruit te wandelen naar de betreffende eindbestemming: Ferwert of Munnekezijl. De afstand van de “echte” Fan Terp nei Syl rintocht  zal exact de marathonafstand van 42km en 195 meter zijn. Voor die ”echte” wandelt u van  Munnekezijl naar Ferwert of van Ferwert naar Munnekezijl. Dat is aan u.

Voor de wandelaars die 42 km te ver vinden is er de mogelijkheid om te starten vanuit de kapel in Dokkum. Van daaruit kan voor de 16 km naar Ferwert worden gekozen of voor de 26 km naar Munnekezijl. De hoofdplaatsen van de vroegere gemeentes zullen worden aangedaan als eerbetoon aan het vroegere Ferwerderadiel, Kollumerland en Dongeradiel. De route voert ons dus van Ferwert naar Munnekezijl via Hegebeintum, Ginnum, Dokkum, Westergeest, Oudwoude, Kollum, Burum en Warfstermolen of andersom van Munnekezijl naar Ferwert.

De komende tijd gaan we u op de hoogte brengen van de exacte route, zullen we alvast hoogtepunten toelichten en gaan we u informeren over de organisatie. De rintocht is in de eerste plaats voor de inwoners van Noardeast-Fryslan. Wandel mee, help mee, laat jullie dorp zien, laat jullie hoogtepunten zien, promoot jullie bedrijven of verenigingen aan de route, maak jullie bekend aan de inwoners van onze gemeente. Niet alleen de inwoners van Noardeast zullen worden uitgenodigd, natuurlijk willen we de gemeente ook bekend maken aan de rest van Fryslân en Nederland.Bent u enthousiast geworden? Wilt u mee wandelen? Hebt u een idee voor ons?  Wilt u sponsor worden van dit evenement? Wilt u als bedrijf of vereniging iets langs de route doen? Geweldig, laat het ons weten.

De inschrijving start op 1 maart. Houd onze website in de gaten en volg ons op facebook. Ontmoet ons op de website van Terp nei Syl:www.fanterpneisyl.nl. Op onze website kunt u de praktische informatie vinden die u als wandelaar nodig hebt. Daarnaast kan iedere geïnteresseerde hier alle info over de tocht vinden. Verder wordt op deze website de inschrijving bijgehouden, worden delen van de route beschreven of uitgelicht en ook worden hier foto’s gepubliceerd.

Bron: rtvnof.nl