Bron: Sawn Stjerren Nijs
Inwoners van Hegebeintum zijn best wel positief over de plannen voor een nieuw kennis- en informatiecentrum aan de voet van de terp, maar wijzen er op dat hun privacy wel moet worden gerespecteerd en willen daarom aanpassing van het voorgestelde grote raam richting kerk. Ook het idee voor een wandelpad van het bezoekerscentrum richting terp, wil er bij Beintumers niet in.

Er ligt een ontwerp voor een nieuw kennis- en informatiecentrum en als alles meezit, kan de bouw meteen na de winter los. De nieuwe voorziening komt dan op dezelfde plaats te staan als het huidige gebouw en kost bijna 1 miljoen euro. Na de inloopmiddag die Stichting Terp Hegebeintum voor inwoners van Hegebeintum organiseerde om de plannen toe te lichten, zijn omwonenden het er ook wel over eens dat het huidige gebouw aan vernieuwing toe is.
Wel uiten Beintumers hun zorgen over het hoogste punt van het nieuwe gebouw en de manier waarop de verbinding tussen het bezoekerscentrum, de terp en de kerk wordt voorgesteld. Volgens het ontwerp krijgen bezoekers zicht op de terp en de kerk, maar dit grote raam heeft met inkijk bij de buren een direct en volgens Beintumers negatief effect op de privacy.
hegebeintum
Ook bij het idee voor en wandelpad van het bezoekerscentrum naar de kerk vrezen omwonenden inkijk en overlast. ,,Het is ons niet duidelijk waarom de oude route niet kan worden gehandhaafd en de plannenmakers hebben ons ook niet duidelijk kunnen maken wat de voordelen van de nieuwe route zouden zijn'', laten Beintumers weten in een brief die zij naar de gemeenteraad stuurden. Zij wijzen er op dat eerder de afspraak gemaakt is dat er voldoende draagkracht moet zijn voor het plan en vinden de communicatie richting bewoners niet transparant. ,,Na herhaaldelijk vragen om duidelijkheid en betrokkenheid van het dorp, worden we uiteindelijk geïnformeerd via berichten in de krant. Een gemiste kans voor het creëren van draagvlak.''
Beintumers vragen zich ook af wat het effect zal zijn op de natuur en omgeving van hun dorp bij een genoemd aantal van 12.000 bezoekers per jaar. Voor een klein dorp met 90 inwoners, waarvan ongeveer de helft op en om de terp woont is dit nogal wat, stellen omwonenden als het gaat om parkeergelegenheid en de veiligheid.

Rits van der Ploeg van Stichting Terp Hegebeintum vindt de reacties van inwoners van Hegebeintum voorbarig. ,,Wy dogge ús stjonkende bêst om yn oerlis mei elkenien dy't dêr wat mei te krijen hat, ta in goed ûntwerp te kommen. Dat hawwe wy tasein oan sawol de omwenjenden as ús frijwilligers.''
Aandachtspunten zijn inmiddels voorgelegd aan de architect. Van der Ploeg heeft er vertrouwen in dat er iets heel moois uit komt en er zeker rekening wordt gehouden met de wensen van Beintumers. ,,Fansels, it falt net ta om it eltsenien nei de sin te meitsjen. Boppedat sil lang om let Hûs en Hiem der ek noch wat fan fine, want dêr wurde de noarmen bepaald hoe as it wurdt.''

Exposities:
tentoonstelling ‘Wat(d) vilt’ van Agathe van der Weg uit Hegebeintum
Datum: vanaf 1 november t/m zondag 22 december 2019

Aquarellen en acrylschilderijen van Tryntsje Snelter – Folmer uit Rottevalle
Datum: vanaf 1 november t/m 22 december 2019

In de vitrines van het bezoekerscentrum vindt u de creaties van Agathe van der Weg uit eigen dorp, Hegebeintum. Sinds 2 jaar volgt zij lessen via internet, waardoor ze het op eigen tempo kan doen en niet ver hoeft te reizen. Ze is er achter gekomen dat vilten een wel intensieve bezigheid is.
Zij gebruikt de wollen vachten voor het maken van wandkleden maar ook de gekleurden wol voor het vilten van sjaals, hoeden, tassen, mutsen, windlichten en meer.
Later volgde zij ook een wet cot techniek en een ecoprint cursus waarbij je gevonden bladeren in stof rolt om vervolgens te stomen. Na een poosje stomen komen de kleuren en vormen van de bladeren vrij in de stof waarbij je een prachtig natuurlijk effect in de stof krijgt.
De exposities in de buurt zijn van andere viltsters is een ideale gelegenheid om je te laten inspireren. De gemaakte spullen worden teven te koop aangeboden.
terp nov 3 terp nov 4

Aan de wanden van het restaurantgedeelte vinden we de schilderwerken van Tryntsje.
Tryntsje probeert gevoelens te vangen en vast te houden in haar schilderijen en aquarellen.
Dat is haar aardig gelukt. Alles wat niet past probeert ze weg te laten en daarvoor in de plaats schildert ze dan wat ze zelf fijn vindt om naar te kijken en waar ze rustig van wordt.

Dat is waar ik van hou, even stil staan, staren, de omgeving op mij in latenwerken, geuren, het licht, geluid van vogels en andere beesten, de wind en de zon op mijn wangen, rust, wegdromen……………….

Dus neem even de tijd
terp nov 1 terp nov 2

Bent u al nieuwsgierig geworden? Kom gerust even langs in het Bezoekerscentrum te Hegebeintum.
De entree is gratis en de koffie vers.

Bent u al nieuwsgierig geworden? Kom gerust even langs in het Bezoekerscentrum te Hegebeintum.

De entree is gratis en de koffie vers.

Locatie: Bezoekerscentrum “Terp Hegebeintum”
Plaats: Hegebeintum
Pypkedyk 4, 9173 GC
Tel. 0518-411783
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I: www.hegebeintum.info 
Openingstijden: di. - zo. 13.00 – 17.00 uur
Vanaf april: ma. – za. 10.00 – 17.00 Zon- en feestdagen 12.00 – 17.00 uur


Maandag 11 november 18.15 - 19.15 Sint Maarten in het eetcafé. Chocolademelk en knakworst in ruil voor een liedje. 
sint maarten