Minidraverijen laten de toekomstige generatie pikeurs schitteren op de drafbaan. Ook in Nederland wordt deze tak van de paardensport beoefend. Maar, je hoort of leest er zelden wat over. Hoog tijd voor een interview met Ferwerter Gwen van der Lichte, die al 8 jaar lang jonge pikeurs en pony’s traint om (bitloos) te kunnen koersen op minidraverijen.

De charme van minidraverijen
Minidraverijen zijn bekend én tegelijkertijd heel onbekend. Gwen van der Lichte legt uit waar dit verschil inzit: “Binnen de drafsport kent en weet iedereen wat een minidraverij is en is het heel populair. Dit komt doordat deze altijd tussen de koersen door verreden worden. Maar, dat is nu ook net de valkuil, want als je niet uit de draf- of rensport komt dan zie je nooit een minidraverij in het echt.”

Ze vervolgt: “Het is een hele leuke sport, die in Nederland voornamelijk verreden wordt met Shetlanders. Dit is normaal een ponyras stond bekend als ‘grasmaaier’, maar het blijkt een verrekt goede sportpony te zijn. Voor publiek is het spannende van het race-element vooral heel aantrekkelijk om naar deze sport te komen kijken. Voor jonge pikeurs is de sport leuk, omdat ze naar een doel toe trainen en uiteraard ook vanwege het race-element. Het is wel zo dat kinderen die hiermee beginnen, veelal al affiniteit met de sport hebben. Dit komt doordat hun ouders of iemand anders die ze kennen in de draf- of rensport zit.”

Voorwaarden om te mogen starten
Om van start te gaan worden er aan de pony’s enkele voorwaarden gesteld. Gwen licht toe: “Pony’s met een stokmaat tot maximaal 1.30 meter mogen deelnemen. Dit mogen alleen merries of ruinen zijn, want hengsten zijn niet toegestaan. Ook pony’s jonger dan 3 jaar mogen niet deelnemen.”
Ook aan de pikeurs wordt een voorwaarde voor deelname gesteld. Dit betreft: “Een leeftijdslimiet, want pikeurs mogen vanaf 6 tot 16 jaar meedoen. Alleen in het jaar dat ze 16 worden, mogen ze nog deelnemen. Met een zweep rijden mag niet.”

Eveneens zijn er eisen gesteld aan het harnachement en het tuig. Gwen: “Er zijn lussen aan de teugels verplicht en ook is de slagriem verplicht. De slagriem is een riem, die bokken tegengaat. ”

U kunt het volledige interview van Gwen lezen via deze link
0
0
0
s2smodern