Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Fan fan: Julia Scholten

Gepubliceerd op: 23 maart 2023

Ze zijn de afgelopen weken veelvuldig in de media geweest; Klaas Schotanus en Julia Scholten. Aanleiding daarvoor is dat zij alwéér een nieuw initiatief in hun Nieuwe Smederij op poten hebben gezet en daarmee zetten ze Ferwert mooi op de kaart. Zaterdag 25 maart aanstaande ben je tussen 13:00 uur en 17:00 uur van harte welkom voor de allereerste expositie van Jelle Schotanus en Wiep de Wit. Klaas en Julia verbouwden recent de rechterkant van het pand tot een fonkelnieuwe expositieruimte waarbij veel oude elementen uit het pand zijn behouden. Het is dan ook een sfeervolle ruimte geworden met her en der een kwinkslag. Dofficiële opening wordt die zaterdag om 13:30 uur verricht door Julia en Klaas. Wat die opening inhoudt, zal in dit verhaal niet duidelijk worden, daarvoor moet je toch echt zelf naar de Nieuwe Smederij aan de Gasthuisstraat. Een betere gelegenheid om eens vrijblijvend in hun pand rond te kijken en zelf (nader) kennis te maken met Klaas, Julia en hun dochtertje Nina is er niet. 

Jarenlang was er weinig tot niets te beleven in en rond het pand van de Smederij; toch een kenmerkend en karakteristiek pand in ons dorp. Met de komst van het gezin van Klaas en Julia is daar gelukkig verandering in gekomen. Omdat ik zelf alleen maar weet hoe het er nu uit ziet en geen idee heb van de geschiedenis van het pand en haar bewoners trok ik onlangs Pyt Nauta aan zijn jasje; Zeg Pyt, kan jij mij informatie over de smederij en liefst ook een foto bezorgen om te verwerken in het interview met Julia?” Pyt had de informatie niet 1-2-3 paraat dus wie beter te vragen dan onze historicus Johannes van Dijk van het VrijhofJohannes kwam met de volgende informatie

Folkert J. Broos die sinds 1905 een smederij aan de Hoofdstraat had, zocht uitbreidingsmogelijkheden en vond deze op het perceel land bezuiden de gereformeerde kerk en ten oosten van de weg naar Hogebeintum aan de straat richting het nieuwgebouwde station (later Stationsstraat). In 1917 werden huis en machinewerkplaats gebouwd voor NLG 11.865,00. In 1920 kocht Hendrik Koning, smidsknecht te Berlikum de machinewerkplaatsHet huis werd apart verkocht. Later is het pand lang bewoond en gebruikt geweest door Ferwerter smeden; eerst door de familie Sierksma en vanaf de zeventiger jaren door de familie Agema.

Julia4

Heb je belangstelling voor meer geschiedenis van het pand, klik dan hier!

Alhoewel er dus al heel wat activiteiten ontplooid zijn sinds de komst van dit gezin in oktober 2021 naar Ferwert staat er met de opening van de expositieruimte nog meer op stapel; alsof ze het al niet druk genoeg hebben. Reden om eens af te spreken met Julia. Klaas is inmiddels een bekend gezicht in het dorp door zijn persoonlijkheiden zijn actieve rol in het bestuur van DBFH en diverse werkgroepen waar hij door zijn beroep als ‘urban-designer’ een stevige en creatieve inbreng heeft om Ferwert en Hegebeintum op velerlei fronten te verbeteren en te verfraaien. Samen met een collega heeft hij zijn eigen bedrijHIK&co waarvan het logo groot op de Nieuwe Smederij prijkt, maar Julia; die willen we nog wel wat beter leren kennen. Dus vertel; wie is Julia Scholten?

Ja” zegt Julia “Ik ben niet altijd zo op de voorgrondLaat mij maar lekker mijn eigen ding doen dan voel ik mij het prettigst. Ik ben in 1978 geboren in het Brabantse Alphen nabij Chaam. Daar ben ik opgegroeid met twee broers. Toen ik achttien werd, ben ik Humanistiek gaan studeren. Het begin van mijn studie werd overschaduwd door het overlijden van mijn moeder. In het tweede jaar ben ik in Utrecht in een studentenhuis gaan wonen. Ik heb mijn bachelor behaald en ben oudere verstandelijk beperkte bewoners gaan begeleiden. Ondanks de prachtige band die je opbouwt met deze mensen viel de werkdruk mij zwaar. Het is een prachtig beroep maar heeft wel veel effect op je privéleven.

Ik was vroeger een echt buitenkind; altijd in de weer in de moestuin en oppassen op paarden, honden, katjes en geiten van anderen. Ons dochtertje Nina van vier is hier in het dorp ook als een vis in het water. Je kunt hier lekker naar buiten en onbevangen kind-zijn. Net zoals ik is ze dol op pony- en paardrijden. Kortgeleden is ze voor het eerst naar school gegaan. “Mama, er rijden hier veel minder auto’s.

Julia1

Ik ben niet heel erg nieuwsgierig, maar ik wil toch wel héél graag weten; “Hoe hebben jij en Klaas elkaar leren kennen?” Ik heb een aantal relaties gehad en was alweer een paar jaar alleen toen ik merkte toe te zijn aan een nieuwe relatie. Ik ben niet zo van de datingsites dus heb ik me ingeschreven in de app HAPPN, dan leer je mensen in je naaste omgeving kennen, en laat Klaas nou net om de hoek wonen van het winkeltje waar ik destijds werkte. Hij reageerde als eerste, dat is nu zo’n 6-7 jaar geleden. We spraken af aan de Muntkade op een hele warme dag, hadden onze zwemspullen, een hapje-kleedje-rosé mee en voor we het wisten zaten we urenlang te kletsen. De klik was er. Ik heb me meteen weer uitgeschreven uit de app” lacht Julia.

In de wijk Zuien in Utrecht woonden Julia en haar gezin toen de coronacrisis uitbrak die relatief veel rust voor het jonge gezin bracht. Tegelijkertijd realiseerden zij zich ook dat de buurt waarin zij woonden onrustig was met veel studenten en jonge mensen. Het begon te kriebelen en een zoektocht naar de perfecte plek werd via Funda in gang gezet. “We visten best vaak achter het net zegt Julia. Onze zoektocht was toen nog niet concreet op Friesland gericht. Klaas is wel opgegroeid in de buurt van Drachten maar het was niet zo dat we persé naar Friesland wilden verhuizen”. Lachend: “Wel wisten we zeker dat we niet naar Groningen wilden verhuizen. En ja toen zag ik dit pand in Ferwert. Ik kon niet geloven dat het te koop stond. Wij voelden ons er meteen door aangetrokken. Snel hebben we een afspraak met de makelaar geregeld. Toen we in het pand stonden, wist ik het meteen; ik voel mij hier thuis”. Desondanks vond Julia het het eerste jaar afzien. Ze kwamen hier in de herfst; ze moest wennen aan de wind en de weidsheid van het landschap. Dat ze haar baan had opgezegd en verhuisde van alles wat haar lief was, deed haar meer dan ze had gedacht maar ze merkte ook dat ze toe was aan iets nieuws. Inmiddels heeft Julia een baan bij OmrinEstafette; de Recycleboulevard in Leeuwarden. “Iwilde toch ookwel weer een uitdaging hebben,  zag hun advertentie en heb daarop gereageerd en ze hebben mij aangenomen. Ik breng dan ook een bak aan ervaring mee. Ik heb gewerkt bij een vintage-winkel aan de Oude Gracht in Utrecht genaamd de krenten uit de pap. Spullen sorteren en prijzen dat heb ik mij in de loop der jaren eigen gemaakt: ook bij mijn vorige werkgever Kringloopcentrum Utrecht, De Arm waar ik 13 jaar heb gewerkt. Daar heb ik van alles gedaan. Van kassa draaien tot etaleren, meedenken en uitvoeren van winkelconcepten en als laatste het professionaliseren van het inbrengmagazijn van alle goederen en aansturen van het team.

Ook in de Nieuwe Smederij heeft Julia een eigen kringloopwinkel geopend. “Het is een verslaving; Ik zoek altijd naar betaalbare dingen die ik mooi vind, maar ik heb er geen moeite mee mijn vondsten weer te verkopen. Uiteindelijk zijn het maar spullen. Vaak trekken we er met onze camper op uit om spullen te scoren. We kunnen niet voorbij een kringloopwinkel rijden of we moeten er wel naar binnen.”Binnenkort zal Julia voor het eerst meedoen met de Noord-Friese Winkeltjesroute. Voor de exacte openingstijden raadpleeg de site van nieuwesmederijferwert.nl of noordfriesewinkeltjesroute.nl

Julia vertelt dat ze heel hartelijk door de buurt zijn ontvangen. Omdat ze de eerste maanden zo druk met hun huis bezig waren, begint de verbinding met – de mensen van – Ferwert nu te komen. “Ooit zegt Julia ”hoop ik op het platte dak een eigen moestuintje te hebben met kruiden en pepers. Ik merk het al; dit zijn geen mensen die stil kunnen zitten. Ons gesprek zit erop. “Ohroept Julia“Ik moet spontaan aan een Brabants woord denken; boks. Ik lach. Dat is lang geleden dat ik dat woord gehoord heb, tenminste de Brabantse variant ervan.

Ook jij hebt vast iets te vertellen! Laat het weten via de mail aan FOL en we spreken af voor een kort vraaggesprek.

Ineke