Leren over klimaatverandering, verzilting en genieten van zilte smaken.
Op 5 juli viert Ferwert de Zilte Elfwegentocht; Friese en Zeeuwse zilt kenners ontmoeten elkaar op het Vrijhof. Maar ook de rest van Friesland is uitgenodigd om te komen kennismaken met verzilting. Verzilting is een gevolg van klimaatverandering waar zowel Friesland als Zeeland mee kampen. Maar ook mee leren omgaan door zilte teelt en het koken met zilte producten. Kom vanaf 10 uur voor een leerzame en lekkere dag met proeverijen, bezoeken aan het wad en boeren, fiets- en paardenwagen excursies.
In het kader van de Elfwegentocht reist elke dag een andere provincie met een ander thema af naar Friesland. Op 5 juli komt een Zeeuwse delegatie uit Middelburg met een bus op fossielvrije blauwe diesel. De Zeeuwen brengen studenten en kenners van verzilting mee. In de bus is ruimte gemaakt voor heerlijke Zeeuwse zilte producten.
Samenwerking leidt tot Zilte Elfwegentocht
Dankzij een samenwerking tussen vele partijen, verandert heel Ferwert vandaag in een proeftuin over verzilting. Studenten, docenten en onderzoekers van de Salt Campus, Hogeschool Van Hall Larenstein, Hogeschool Zeeland, Nordwin MBO en Friesland College doen mee. Maar ook diverse partners van het Europese SALFAR project helpen mee, net als de verschillende horecagelegenheden in Ferwert en de gemeente DDFK. Ook Doarpsbelangen Ferwert Hegebeintum is actief betrokken en verzorgt de openstelling van een historische fototentoonstelling en van de Hervormde kerk.

Zeespiegelstijging en zilte aardappelen
Door deel te nemen aan excursies in de omgeving wordt duidelijk wat klimaatverandering en zeespiegelstijging kan gaan betekenen voor natuur, verzilting van water en landbouw in onze Waddenkust. Maar u leert ook over de oplossingen: het hoogtepunt van de dag is de proeverij van Zeeuwse en Friese zilte hapjes op het dorpsplein, bereid door lokale restaurateurs en studenten. Met studenten, met muziek, met top-koks, met Zeeuwse zilte producten.

Programma

10 uur: welkom

Vanaf 10.15: demonstraties en fiets-excursies naar zilte natuur en landerijen die te maken hebben met verzilting. Studenten en experts gaan met groepen op zoek naar zoute natuur, eetbare planten en de plekken met meest zoute water in het poldergebied. Boeren vertellen hun verhalen over duurzaam telen in verziltende grond met aandacht voor de natuur. Op het Vrijhof zijn kramen opgesteld waarin door experts en studenten het verhaal van verzilting en zilte producten wordt verteld.

Vanaf 12 uur: proeverij op het Vrijhof.

Vanaf 14 uur worden de Zeeuwen in Ferwert verwacht. Gedeputeerde Johannes Kramer en bestuurder Marian Jager van het Wetterskip gaan de Zeeuwen op een toepasselijke plek op de Waddendijk bij Ferwert ontvangen. Op het Vrijhof is er een kookwedstrijd tussen Zeeuwse en Friese studenten.

16:00: vertrek laatste excursie en sluiting openbare programma.

Vanaf 17.00-20.00 krijgt de Zeeuwse delegatie een rondleiding over de kwelder en een Zilte maaltijd voorgeschoteld.

’s Avonds zendt de NOS de hoogtepunten van deze zilte dag uit. Op Omrop Fryslân zijn gedurende de dag interessante zilte verhalen te beluisteren.
Logo DBFH 11wegentocht

Initiatiefnemers: SALT CAMPUS, Hogeschool VHL, Elfwegentocht, SALFAR project en Doarpsbelangen Ferwert Hegebeintum
Sponsors: Provinsje Fryslân, Wetterskip Fryslân, DDFK gemeente, SALFAR project, SALT CAMPUS
0
0
0
s2smodern