Bron: www.frieschdagblad.nl 
De kantine, de kleedkamers, de entree op sportpark Boppeslach, de dug-outs en het eerste elftal. Alles stond en staat in de steigers bij Wardy. Tot zaterdag de nog zegeloze hekkensluiter van de vijfde klasse B, maar dankzij een krappe 2-1 zege op streek- en lotgenoot Holwerd af van de rode lantaarn. Al zijn ze bij Wardy niet zo bezig met het nu. De toekomst telt. En nu alle faciliteiten in een goede conditie verkeren, wordt het tijd om ook tussen de krijtlijnen de vruchten te plukken.
wardy feb 3
Roeland van der Ploeg (r) wees Wardy zaterdag de weg tegen Holwerd. Foto: Jan Spoelstra

Trots geeft Wietse van der Weij, bestuurslid van Wardy, een rondleiding. De verf in de nieuwe kleedkamers is nog maar net droog. ,,Het ruikt nog nieuw”, vertelt Van der Weij met een brede glimlach. ,,Het moest ook wel, de oude kleedkamers waren echt aan vervanging toe. Maar het is ons, met dank aan subsidies, gelukt om er weer iets moois van te maken. Helaas zijn onze dug-outs vorige week wel gesneuveld tijdens de storm. Daar moet nog wat nieuws voor komen.”

Prijzen
Wie rond de klok van halfdrie naar de stand op de ranglijst staart, zal niet vermoeden dat Wardy bruist. Er staan flink wat mensen (ook uit Holwerd) langs de lijn, het veld is omringd met reclameborden en de club is nog altijd drie senio-renelftallen rijk. In twaalf wedstrijden pakte het eerste elftal slechts twee puntjes, maar daar ligt niemand wakker van. Met opzet is er voor de jeugd gekozen. ,,De vijfde klasse is erg fysiek en dan merk je dat we met een jonge ploeg nog wel eens tekort komen”, merkt aanvoerder Roeland van der Ploeg (21) op. ,,Maar we proberen wel te voetballen en zo lang we bij elkaar blijven en door deze moeilijke fase heen weten te komen, zal er weer een dag komen dat we om de prijzen meestrijden.”

Zover is het nu nog niet. Tegen Holwerd, met vier punten uit veertien duels ook nog op zoek naar de eerste zege, is het eerste doel om afstand te nemen van de laatste plek. En dat kan alleen met een overwinning. Makkelijk gaat dat niet. Roeland van der Ploeg kopt Wardy voor rust op voorsprong, maar Piter van der Ploeg brengt Holwerd kort na rust op gelijke hoogte. Een afstandsknal van Hedzer van der Woude brengt twintig minuten voor tijd de beslissing in het voordeel van Wardy. Waar duels met het label ‘kelderklasse’ nog wel eens kunnen ontaarden in schoppartijen, kan arbiter Arjan Haanstra uit Franeker het zonder kaarten af.

Wintersport
,,Beide ploegen willen voetballen”, zag trainer Hein Frietema van Holwerd. ,,Met die insteek stappen we ook het veld op. Daarmee komen we op de lange termijn het verst. Een punt was in mijn ogen wel de verhouding, maar daarvoor misten we vandaag te veel spelers. Een stuk of vijf blessures, twee man op wintersport, dan wordt het lastig.” Hij wijst naar zijn doelman Tsjitse de Haan die voor de kleedkamer staat en net een peuk opsteekt. ,,Hij is normaal gesproken een veldspeler, maar vandaag even niet.”

Zo zitten beide elftallen in hetzelfde schuitje. Twee elftallen van gemiddeld twintig jaar in leeftijd, op (soms) harde wijze kennismakend met de wetten van de vijfde klasse. Frietema: ,,Soms is het wel moeilijk om de groep gemotiveerd te houden, als je maar blijft verliezen. Maar de jongens zijn positief en willen graag. Met die instelling komt het wel goed.”

De zeilen van Wardy vangen deze zaterdag iets meer wind, waardoor het een snellere koers vaart dan Holwerd. Vrezen dat er mannen van boord stappen, heeft Van der Ploeg niet. Alle seinen op sportpark De Boppeslach staan op groen om ook op het veld indruk te maken. ,,We zijn Ferwerter jongens en geloven in de toekomst van de club. De 2-1 biedt ons nog meer houvast.”

Wardy - Holwerd 2-1 (1-0). 40. Roeland van der Ploeg 1-0, 55. Piter van der Ploeg 1-1, 70. Hedzer van der Woude 2-1. Scheidsrechter: Arjan Haanstra uit Franeker.

0
0
0
s2smodern