Zomers is dit een vrij onopvallende boom, met groene bladeren, tussen de andere bomen. In oktober verandert dit beeld drastisch. Dan vindt een spectaculaire metamorfose plaats en valt deze boom wel heel erg op. De bladeren veranderden naar een goudgele kleur en daar heeft deze soort zijn naam ook aan te danken. De wetenschappelijke naam is Fraxcinus excelsior ‘Jaspidea’. Ook deze soort is gevoelig voor de gevreesde essentak sterfte. Deze schimmel richt een ware ‘slachting’ aan in de essen populatie en dan met name onder de gewone es. Uit onderzoek is gebleken dat de schimmel zich via de lucht verspreidt.

goudes2 Klein

De boom kan tussen de 10 en 12 meter hoog worden en heeft een brede piramidale half open kroon. Deze boom is goed winterhard en groeit het beste op klei-, zand of lemige grond (kalkrijk). Zonder blad is een es altijd gemakkelijk te herkennen aan zijn mat zwarte knoppen. De vrij onopvallende bloempjes verschijnen in trossen aan de boom voordat de boom in het blad komt. Deze bruine gevleugelde vruchtjes blijven lang aan de boom hangen.

In Ferwert treffen we deze exemplaren helaas zeer weinig aan. Een mooi en opvallend exemplaar (vooral in deze periode) is het exemplaar aan de Elingawei als je vanaf Blije het dorp inrijdt. Een ware blikvanger, die iedere herfst weer een geweldige herfstkleur laat zien.

Mocht u overwegen om bomen te gaan planten (het is nu de tijd) overweeg dat eens de aanplant van een goudes. Deze aanplant is zeer de moeite waard.

goudes3 Klein

Bron: ingekomen stuk

0
0
0
s2smodern