Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Kunst in de kerk: Rita Bakhuijsen en Jacintha van Beveren

Van 03 augustus 2024 11:00 tot 03 augustus 2024 16:00
Categorieën: Agenda
Gezien: 94

Jutvogels, de laatste wadgasten? Jacintha van Beveren (socioloog, fotograaf,  jutvogelmaker en woonachtig te Wierum) wandelt dagelijks langs het wad. Ze vindt daar allerlei spullen die er niet thuishoren. Van wensballonnen tot handschoenen, van pennen, aanstekers, stukken metaal, slippers, schoenen, speelgoed tot mondkapjes en heel veel glas en visdraad. Op een dag in januari 2017 besloot ze van al het materiaal dat de zee teruggeeft jutvogels te maken: "Als ik dagelijks een jutvogel maak, red ik daarmee echte vogels van de verstikkings- of verdrinkingsdood en voorkom ik dat jutvogels de laatste wadgasten worden.” Ze geeft ook workshops aan kinderen, die het meestal heerlijk vinden om met het materiaal te knutselen, terwijl ze leren wat er allemaal zoal in de zee verdwijnt en wijselijk door de zee weer aan ons wordt teruggegeven.

Rita Bakhuijsen (Amsterdam) is woonachtig in Warfstermolen. Als kind tekende en kleurde ze alles vol: na de schets- en kleurboeken kwamen het behang en de deuren aan de beurt! Toch heeft ze pas in 2004 in de avonduren de academie gevolgd en in ze in 2009 afgestudeerd. Ze is lid van een aantal kunstenaarsverenigingen en exposeerde op vele plaatsen in binnen- en buitenland. Haar werk is veelzijdig, van flora en fauna tot (zelf)portretten en stillevens tot maatschappelijk geëngageerd. Haar materiaalkeuze is Rembrandt-olieverf op linnen of paneel.

 

Op diezelfde zaterdagen is het ook mogelijk aan een rondleiding deel te nemen door de historische kern van Ferwert. Startijd hiervan is 14:00 uur vanaf het Vrijhof. Een groep enthousiaste vrijwilligers zal bij toerbeurt een rondleiding van ca. 1 uur verzorgen op en rondom het Vrijhof voor toeristen en belangstellenden. Was u altijd al nieuwsgierig naar de rijke historie van Ferwert? De gidsen weten veel over de geschiedenis te vertellen; zo ook boeiende verhalen en leuke anekdotes die u vast nog niet kent! Voor meer nieuws hierover verwijzen wij u naar de website ferwertonline.nl, Facebook en Instagram. Vooraf en nadien kunt u in het kader van Tsjerkepaad de Sint Martinuskerk bezoeken en elke veertien dagen het werk van andere kunstenaars bewonderen.