Bent u inwoner of (agrarisch) ondernemer in het buitengebied? Zet dan woensdag 22 januari 2020 in uw agenda en geef u op. Op die dag organiseren de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel in samenwerking met LTO en Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een informatieavond over veiligheid in het buitengebied, toegespitst op ondermijning.

Locatie: Gemeentehuis, Van Limburg Stirumweg 18 te Kollum
Tijd: 20:00 - 22:00 uur (inloop vanaf 19:00 uur)

Aanmelden boef zoekt boer
“Hoezo ‘boef zoekt boer’. Hier in Fryslân? Kom nou toch! Doe even normaal!”
Vergis u niet, het gebeurt dichterbij dan u denkt. Misschien herkent u het niet eens. Criminelen blijven het liefst onder de radar. Toch heeft elke crimineel panden nodig, om crimineel geld wit te wassen, om te wonen, te ‘werken’ of te gebruiken als dekmantel. En dat is zichtbaar in de bovenwereld.
We hebben het over ‘ondermijning’. Bij ondermijning maken criminelen gebruik van diensten in de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Criminelen beïnvloeden op die manier onze samenleving. Hierdoor raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af.
“Het was zo’n aardige en keurige man, nooit gedacht dat hij mijn schuur voor een drugslab zou gebruiken. De vogel is gevlogen en ik zit met de gebakken peren”. Bisto waaks?

Infoavond op 22 januari 2020
Steeds vaker maken criminelen voor hun activiteiten gebruik van diensten in de bovenwereld. Zij huren een kassencomplex of schuur in het buitengebied voor bijvoorbeeld hennepteelt, de productie van drugs, witwassen maar ook fraude en arbeidsuitbuiting. Wanneer je eenmaal met criminelen in zee gaat, is er geen weg meer terug en krijg je met bedreigingen of erger te maken.
Ondermijning is geen zaak die politie en justitie alleen kunnen bestrijden. Dat moeten we samen doen!
Zorg dat u erbij bent op woensdag 22 januari 2020 in Kollum. 

Ondermijningscontainer
In een Ondermijningscontainer komt u meer te weten over zaken als hennepkwekerijen, XTC-labs en de productie van cocaïne.
Na een bezoek aan de Ondermijningscontainer kunt u sneller de signalen van een drugslab en de aanwezigheid van drugs herkennen, zoals de geur van hennep en synthetische drugs. Daarmee kunt u helpen bij de opsporing en het bestrijden van de gevaren die productie van en handel in drugs met zich mee brengen.
De container is te bezichtigen vanaf 19:00 tot 19:50 uur en van 21:05 tot 22:00 uur. Per keer kunnen 10 tot 15 personen naar binnen. Hoe eerder u komt, hoe beter het is.

Programma
19:00 – 20:00 uur: Inloop met koffie/thee en lekkers + bezoek aan ondermijningscontainer
20:00 – 20:05 uur: Opening door dagvoorzitter Eelke Lok
20:05 – 20:20 uur: Welkomstinterview van Eelke Lok met de burgemeesters Johannes Kramer en Klaas Agricola en voorzitter LTO Noord, de heer Menno van der Veen
20:20 – 20:50 uur: Paul van der Weiden, adviseur Lokale Veiligheid (CCV)
20:50 – 21:05 uur: Annemarie van der Burg, Stichting Meld Misdaad Anoniem (M)
21:05 – 21:15 uur: Ervaringsdeskundigverhaal
21:15 – 22:00 uur: Informele gedeelte met hapje en drankje

Tijdens het informele gedeelte kunt u zich laten informeren door mensen van de politie, het Openbaar Ministerie, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), het CCV en gemeente. Praat na over het ervaringsdeskundigverhaal en kom tot de ontdekking dat het u ook had kunnen gebeuren. Ga in gesprek met M (Meld Misdaad Anoniem) of bezoek de ondermijningscontainer.

Kortom: Zorg dat u niet het slachtoffer wordt van criminelen en laat u informeren. Zodat u kunt zeggen: “Ik bin waaks”.
0
0
0
s2smodern